Hvad skal man vælge variable rente eller fast rente?

Om du skal vælge fast eller variable rente afhænger af, om du vil være helt sikker på, hvor meget du skal betale i renter på dit lån, eller om du vil løbe risikoen for at få eventuelle billigere renter. Hvis du vælger en fast rente er du 100% sikker på, hvad du skal betale i renter så længe du betaler af på dit lån. Hvorimod hvis du vælger en variabel rente kan renten stige eller falde i løbetiden, hvor du betaler af på dit lån. Det vil sige at med en variabel rente kan du risikere at betale højere renter, men der er også en chance for, at du skal betale mindre i renter. 

En fast rente sikrer dig altså at renten ikke stiger, og du skal hermed betale den samme rente ved hver rentetilskrivning gennem hele tilbagebetalingsperioden.

En variabel rente kan stige eller falde i løbet af tilbagebetalingsperioden. Dette er derfor en risiko, da rente omkostningerne kan ende ud i blive dyrere, men de kan modsat også ende ud i at blive billigere.

Det er derfor et valg man skal gøre op med sig selv, når man tager et lån. Om man vil være på den sikre side, eller om man vil løbe risikoen for eventuelt at opnå billigere renter.